Kaapverdie

Kaapverdie

De Kaapverdische eilanden zijn een voormalige Portugese kolonie voor de kust van Senegal en Gambia en zijn een haast vergeten, sprookjesachtige eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Door de ligging ten zuiden van de Canarische eilanden en ca. 450 kilometer van de Afrikaanse kust is deze eilandengroep het jaar rond te bezoeken.

Algemene informatie over Kaapverdie

Kaapverdie, of de Kaapverdische eilanden, was eeuwenlang een Portugese kolonie gemengd met Creoolse invloeden. Ook nu, na meer dan twintig jaar onafhankelijkheid, zijn deze invloeden nog goed merkbaar. Het toerisme in Kaapverdie staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, maar het geeft de vakantiebestemming wel een hoop charme. De bevolking heeft een vriendelijk karakter, er heerst een gematigd klimaat met veel zon en de spectaculaire witte zandstranden aan een helderblauwe zee vormen de voornaamste troeven van deze ongerepte vakantiebestemming. Hier kan men naar hartelust genieten van zon, zee en strand!

Bevolking, Cultuur & Religie van Kaapverdie

Bevolking

Voor de Portugese bezetting was de Kaapverdiaanse eilandengroep nog onbewoond. De blanke kolonisten voerden slaven aan uit Portugees Guinee en Senegal die ze op plantages lieten werken. De slaven, van uiteenlopende negerstammen, hebben zich sterk vermengd, zowel onderling als met de blanken. Van de negen bewoonde eilanden zijn Sao Vicente en Sao Tiago het dichtstbevolkt.

Taal

Hoewel het Portugees de officiele taal is, spreekt men op de Kaapverdische Eilanden overwegend Crioulo, een mengtaal met Portugese en Afrikaanse elementen. Daarnaast komt er nog een aantal andere Creoolse dialecten voor.

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

De Portugezen hebben het Rooms- Katholicisme naar Kaapverdie gebracht en andere godsdiensten waren niet toegestaan. Hierdoor is het Rooms- Katholicisme nog steeds het belangrijkste geloof op Kaapverdie. Een klein deel van de bevolking heeft een ander geloof.

Eten & drinken in Kaapverdie

De keuken van Kaapverdie is een mix tussen de Portugese en de Afrikaanse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van ingredienten die op de eilanden altijd voorhanden zijn, mais en vis. Vlees wordt als een luxe beschouwd, omdat dit geimporteerd wordt. Cachupa, een basis van mais en bonen, is het nationale gerecht.

Praktische informatie over Kaapverdie

Tijdsverschil

In de winter is het in Kaapverdie 2 uur vroeger dan bij ons. In de zomer is het 3 uur vroeger dan bij ons, Kaapverdie kent geen zomertijd.

Geldzaken

De nationale munteenheid is de Kaapverdische Escudo. Het is verboden om de escudo in en uit te voeren. Contant geld kunt u wisselen bij banken of op de luchthaven. De banken zijn door de week doorgaans geopend van 0800 tot 1500 uur. Er zijn weinig mogelijkheden om te pinnen. De mogelijkheden die er wel zijn, hebben niet altijd een pinmogelijkheid voor passen met een Maestro logo. De creditcard, Visa of Mastercard, wordt steeds meer geaccepteerd in hotels en bij banken, maar houdt u er rekening mee dat u hier tegenwoordig een pincode voor nodig heeft. Gaat u uit eten, checkt u dan wel vooraf of u per creditcard kunt betalen, zodat u achteraf niet voor een verassing komt te staan. Een fooi wordt verwacht in de dienstverlenende sector. In een restaurant of bar laat u 5% achter en voor een kamermeisje is 500 escudo voor een week een richtlijn.

Reisdocumenten en Visa

Een geldig paspoort is vereist. Tevens is een visum verplicht voor mensen met de Nederlandse nationaliteit. Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij het indienen van de visumaanvraag en het moet 2 lege tegenoverliggende paginas hebben. Soms kan uw visum ook via de reisorganisatie worden aangevraagd. Wilt u langer dan 30 dagen op de Kaapverdische eilanden verblijven, dient u ter plaatse een verlenging van uw visum aan te vragen bij de politie. Voor de actuele informatie verwijzen wij u door naar het consulaat, ambassade.

Telefoon, Internet & Post

Om vanuit Kaapverdie naar Nederland te bellen, kiest u 0031 en vervolgens het netnummer en het abonneenummer.
Wanneer u vanuit uw accommodatie belt, zijn de kosten erg hoog. Ook bellen met uw mobiel is prijzig. U kunt bij het postkantoor een telefoonkaart kopen waarmee u ongeveer drie minuten kunt bellen. Een andere mogelijkheid is bij een belkantoor in een van de hokjes te bellen, waarna u het aantal tikken afrekent tegen een iets hoger tarief dan bij de telefooncellen.

In Sal Rei bevinden zich diverse internetcafes. Kosten voor internet verschillen per locatie. In de meeste hotels biedt men internet aan.

Het postkantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 0900 tot 1300 uur en van 1500 tot 1700 uur. Hier kunt u telefoonkaarten kopen voor 750 escudos, waarmee u circa vier minuten naar Nederland kunt bellen. Zowel in als buiten het postkantoor zijn telefooncellen.

Fotografie, film & video

In de hoofdstraat vindt u Foto Vieira, waar u fotos kunt laten ontwikkelen en nieuwe fotorolletjes kunt kopen. Prijzen zijn echter niet te vergelijken met die in Europa, houd u daar rekening mee.

Criminaliteit

Zware criminaliteit komt in Kaapverdie nauwelijks voor. Er is sprake van enige internationale en ook lokale drugscriminaliteit. Vooral in de steden Praia en Mindelo dient u alert te zijn zonsondergang. In andere delen van het land heeft dit nog geen weerslag op de binnenlandse veiligheidssituatie.

Uw gezondheid en medische hulp

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer.

Vaccinaties

Voor Kaapverdie zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difeterie, tetanus, polio). Neem voor persoonlijk advies contact op met de GG&GD of de huisarts.

Medische voorzieningen

De ziekenhuizen in de plaatsen Praia en Mindelo zijn redelijk goed. Het medische personeel komt vaak uit het buitenland en is goed geschoold. Houdt er rekening mee dat niet alle medische apparatuur aanwezig is en dat de medische zorg buiten de steden een stuk minder is. Via de receptie of reisleiding van uw accommodatie kunt u een arts bereiken.

Drinkwater

Water uit de kraan kunt u gebruiken om u mee te douchen of uw tanden mee te poetsen, maar gebruik het niet als drinkwater. U kunt bij uw accommodatie of in de minimarkten flessen water kopen van 1 liter (150, 200 escudo) of van vijf liter (300, 400 escudo). U kunt het water voor consumptie koken, maar beter is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver drinkwater is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Vervoer

De twee internationale vliegvelden van Kaapverdie zijn Amilcar Cabral op het eiland Sal en Said op Sao Tiago. Het rijden met bussen, trucks en taxis is over het algemeen erg duur, want de vervoermiddelen zijn schaars.

Er zijn beperkte veerdiensten tussen de eilanden, en deze vertrekken afhankelijk van het weer.

De fiets is een goed vervoermiddel op de eilanden.

Nationale parken in Kaapverdie

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Kaapverdie is een heerlijke vakantiebestemming met veel te zien en doen voor de actieve reiziger. En de mooie natuur en de swingende cultuur van Kaapverdie maken het vakantieplaatje compleet.
Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  flydriveaanbieding.nl
v6.20200311