Sri Lanka

Sri Lanka

Sri Lanka betekent "gezegend eiland" en wanneer u het eiland bezoekt, begrijpt u waarom! Het prachtige landschap van langgerekte stranden en theeplantages, kleurrijke optochten met versierde olifanten en indrukwekkende boeddhistische kloosters. Het voormalige Ceylon heeft een schitterende natuur, waaronder meer dan 1500 kilometer aan exotische stranden. Geniet van uw heerlijke, tropische cocktail terwijl u wegdommelt onder de kokospalmen. En wilt u er eens een dagje op uit? Bezoek dan de boeddhabeelden van Gal Vihara of Kandy en de theeplantages en kruidentuinen.

Algemene informatie over Sri Lanka

Bevolking, Cultuur & Religie van Sri Lanka

Bevolking

Sri Lanka telt ruim twintig miljoen inwoners. Hierdoor is de bevolkingsdichtheid circa 270 mensen per km2. Bijna 75% van de bevolking is Singalees en 17% is Tamil. Daarnaast leven in Sri Lanka verscheidene etnische minderheden zoals de Burghers en Moren, Maleisiers en Veddha"s. De laatste groep is een uiterst kleine gemeenschap, een inheems volk dat afstamt van de vroegere eilandbewoners. De bevolking van Sri Lanka is in verhouding tot veel andere Aziatische landen goed geschoold en hoog opgeleid. Ongeacht met welke bevolkingsgroep u te maken krijgt, u zult ervaren dat men bijzonder vriendelijk en zeer gastvrij is. De bevolking van Sri Lanka bestaat uit Singalezen, Tamils, Burghers, Moren, Maleisiers en Veddha"s.

Aantal inwoners van Sri Lanka is 20.200.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Let erop dat u bij de Srilankaan (ook kinderen) nooit het hoofd aanraakt! Het hoofd is het reinste onderdeel van het lichaam en mag daarom nooit door een vreemde aangeraakt worden. Als u eet, of voorwerpen of mensen aanwijst of aanraakt, gebruik dan altijd uw rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Hetzelfde geldt voor de voeten. Wijs op markten of in een winkel nooit iets met de voeten aan. Verder verwacht men dat u uw schoenen uittrekt als u een tempel of een prive huis betreedt. Religie

De voornaamste godsdiensten op Sri Lanka zijn het boeddhisme, hindoeisme, christendom en de islam. Religie speelt een grote rol in het dagelijkse leven van de bevolking. Enkele voorbeelden: de offerandes die u overal vindt bij de ingang van de tempel tonen respect, zelfs als de tempel een ruine is. Daarnaast mag u een monnik geen hand geven en voedsel mag alleen met de rechterhand gegeten worden, aangezien de linkerhand als onrein beschouwd wordt.

Indeling naar religie:

 • Rooms Katholiek 3%
 • Protestant 3%
 • Boedhisme 69%
 • Hindoeisme 7%
 • Moslim 6%
 • Overig 12%

Eten & drinken in Sri Lanka

Rijst vormt het hoofdbestanddeel van de Srilankese keuken. De Srilankanen eten "s ochtends vaak al rijst. Bij het ontbijt worden ook geregeld pannenkoeken van rijstmeel gegeten, de zogenaamde "hoppers". Aangevuld met enkele curries vormen zij een prima start in de dag. Onder Engelse koloniale invloed werd ook op Sri Lanka het traditionele ontbijt geintroduceerd: wit brood, toast, eieren en jam. Daarbij wordt bijna altijd thee geserveerd, koffie krijgt u alleen op uitdrukkelijk verzoek. Bij de hoofdgerechten wordt onderscheid gemaakt tussen de rode, witte en zwarte curries waarvan de rode curry de pittigste is. De nationale volksdrank op Sri Lanka is de "arrack", een soort whiskey, die u zowel met ijs als gemixt met jus of cola kunt bestellen. Kruidnagels, nootmuskaat en peper zijn ingredienten voor een groot aantal maaltijden. Veel van de specerijen komen vers van de grote specerijentuinen.

Geografie van Sri Lanka

Ligging

Hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Sri Lanka ligt op slechts 48 kilometer afstand van het vaste land van India en is met een oppervlakte van 66.000 km2 ongeveer zo groot als Nederland en Belgie samen. De afstand van noord naar zuid bedraagt ongeveer 450 km en van oost naar west ca. 225 km. De oostkust grenst aan de zee van Bengalen en de overige kusten liggen aan de Indische Oceaan.

Geografie

Sri Lanka heeft een totale oppervlakte van: 65610 km˛

 • Landoppervlakte: 64740 km˛
 • Wateroppervlakte: 870 km˛
 • Aantal km kust: 1340
 • Hoogste punt: 2524 Meter
 • Hoogste punt: Pidurutalagala
 • Laagste punt: 0 Meter
 • Laagste punt: Indische Oceaan

Geldzaken in Sri Lanka

De munteenheid is de rupee.

 • Valuta: Rupee
 • Banken: In de meeste grote plaatsen zijn banken aanwezig.
 • Pinautomaten: Er zijn geldautomaten (in een aantal plaatsen). De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Amex, Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.
 • Credit Cards: Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd (Amex, Euro/Mastercard, Visa)
 • Fooien: Taxichauffeurs ontvangen 5% van de ritprijs. In restaurants en hotels is 10% servicecharge inbegrepen, bent u echter tevreden met de service dan wordt een extra fooi op prijs gesteld.

Geschiedenis & Politiek van Sri Lanka

Geschiedenis

De Singalese bevolking vestigde zich aan het einde van de 6e eeuw v. Chr. In het huidige Sri Lanka, waarschijnlijk vanuit Noord India. In de 3e eeuw v. Chr. ontwikkelde zich een hoogstaande boeddhistische beschaving, met invloedrijke koninkrijken in de steden Anuradhapura (200 voor Christus Tot 1000 na Christus) en Polonnaruwa (1070 tot 1200 na Christus) In de 14e eeuw werd vanuit Zuid India een Tamil koninkrijk gevormd in het Noorden. Van 1505 tot 1658 hadden de Portugezen de heerschappij over het eiland. In 1602 deed de Nederlander Joris Spilbergen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) Ceylon aan. Van 1656 tot 1796 voerde de V.O.C. het bewind over grote delen van het eiland. In 1796 namen de Engelsen het bestuur over. Op 4 februari 1948 verkreeg Ceylon als "dominion" binnen het Britse Gemenebest de onafhankelijkheid. In 1972 werd Ceylon uitgeroepen tot de onafhankelijke republiek Sri Lanka. In 1978 werd een nieuwe grondwet aangenomen en werd de officiele naam "Democratic Socialist Republic of Sri Lanka". De strijd tussen de grootste bevolkingsgroep van Sri Lanka, de overwegend boeddhistische Singalezen, en de belangrijke minderheid, de voornamelijk hindoeistische Tamils, begon in het bijzonder na 1956, toen een politiek werd gevoerd ten voordele van de Singalezen. Na ernstige rellen in de zomer van 1983 ontstond aan de Tamil-zijde een grote militante groep, de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), die gewapend bleef strijden voor een onafhankelijke staat. Het conflict heeft inmiddels aan meer dan 65.000 mensen het leven gekost. In februari 2002 is een bestand gesloten tussen de LTTE en de regering van Sri Lanka. Vredesbesprekingen onder Noorse bemiddeling verkeren sinds april 2003 echter in een impasse. Ook de tsunami in december 2005 heeft beide partijen niet nader tot elkaar gebracht.

Staatsinrichting

Sri Lanka kent een democratisch bestel met een uitvoerende, wetgevende en een onafhankelijke rechterlijke macht. De president wordt gekozen voor een periode van zes jaar. Het kabinet wordt voorgezeten door een premier en is verantwoording schuldig aan het parlement. Het Sri Lankaanse parlement bestaat uit een kamer. De 225 afgevaardigden worden voor een termijn van zes jaar gekozen door 25 kiesdistricten.

Staatsvorm

Democratische Socialistische Republiek

Nationale parken in Sri Lanka

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken. Wilpattu, Maduru Oya, Floodplains

Sri Lanka heeft 16 nationale parken Werelderfgoederen in Sri Lanka

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 890 werelderfgoederen in 148 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel fotos waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingredienten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Sri Lanka

 • Tijdverschil: 4 uur
 • Zomer: 4 uur
 • Winter: 5 uur
 • Telefoon, Internet & Post

Telefoon: Bij postkantoren en hotelrecepties kunt u rechtstreeks telefoneren of faxen naar Nederland, echter vaak niet vanaf de hotelkamer. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. U kunt vaak ook collect call gesprekken aanvragen. Dit betekent dat degene die gebeld wordt de kosten betaalt. Ook hiervoor wordt een bedrag gerekend voor de bemiddeling.

Post: Postzegels koopt u op het postkantoor. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Gebruikt u nooit de brievenbussen op straat! Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg, mits voorzien van een "airmail" sticker. Reisdocumenten & visa

Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Vlag

De vlag bestaat uit twee delen in een geel kader. Het rechter deel toont een leeuw met een zwaard in een rood veld;de leeuw kijkt naar de hijszijde. In elke hoek van het rode veld staat een blad van de bodhiboom afgebeeld. Het linker deel bestaat uit twee verticale banen in de kleuren groen (links) en oranje.

Taal

De Singalezen onderling spreken de moedertaal Sinhala en de Tamils spreken Tamil. De Maleisiers, woonachtig in het zuiden rond Hambantota, hebben tot op de dag van vandaag hun oude voertaal. Elke taal heeft zijn eigen schrift. Daarnaast wordt bijna overal goed Engels gesproken.

Officiele taal: Singalees, Tamil, Engels

Openingstijden

 • Banken: Maandag t/m vrijdag van 09:00-15:00 uur
 • Winkels: Maandag t/m vrijdag van 08:00 of 09:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00-14:00 uur.

Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ēC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties: Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Drinkwater: Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen. Douanezaken

Het is ten strengste verboden om voorwerpen uit de natuur, zoals koraal en schelpen, uit te voeren.

Criminaliteit

Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in uw bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt ook voor Nederlanders.

Sport in Sri Lanka

De voornaamste sporten die in Sri Lanka beoefend worden zijn duiken en snorkelen. De prachtige onderwaterwereld met talrijke vissen en kleurrijke koralen is een lust voor het oog en een must voor elke duiker of snorkelaar. Vervoer in Sri Lanka

Openbaar vervoer

Het wegennetwerk van Sri Lanka is voornamelijk gecentreerd rondom de hoofdstad Colombo. De wegen zijn erg goed en worden in de toekomst nog verder verbeterd. Er is ook een uitgebreid spoornetwerk. Bus: De bussen op Sri Lanka zijn niet aan te bevelen omdat deze vaak zo vol zitten dat alleen de echte avonturiers hiervoor kiezen. Trein: Het is zeer aan te raden om een rit met de trein te maken. De treinverbindingen op Sri Lanka zijn goed, zeer goedkoop en zeker de moeite waard. Daarnaast zijn bijna alle toeristenplaatsen goed met de trein bereikbaar. De gewone treinen hebben allemaal een tweede en derde klas, de exprestreinen ook een eerste klas. Taxi: U kunt bij de meeste hotels een taxi of een busje met chauffeur huren. Maar let op: er wordt van u verwacht dat u afdingt op de prijs! Daarnaast is het niet verkeerd om de auto die u neemt van tevoren even te bekijken. Bij taxis zonder meter dient u van tevoren een prijs af te spreken.

Autohuur

Wij raden u dringend af zelf een auto te besturen op Sri Lanka. Ten eerste gelden er totaal andere verkeersregels, ten tweede is het verkeersgedrag dusdanig onoverzichtelijk dat dit tot hachelijke situaties kan leiden. Wel kunt u tegen een aantrekkelijk tarief een auto met chauffeur huren.

Invoering Visum Sri Lanka 17-11-2011

De overheid van Sri Lanka heeft ons zojuist geinformeerd dat alle reizigers die op- of na 1 januari 2012 arriveren in Sri Lanka verplicht zijn met een visum te reizen. Dit visum kan online verkregen worden via de website: http://www.eta.gov.lk/.

De kosten voor een visum bedragen op dit moment USD 20, - per persoon en is geldig voor 30 dagen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben geen visum nodig. De visum aanvraag wordt binnen 24 uur afgehandeld en de betaling kan alleen online per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) gemaakt worden.

Het visum kan ook bij aankomst op de luchthaven van Sri Lanka aangeschaft worden, echter betaalt u hier een hogere prijs voor, nog onbekend is hoeveel. Klanten die aankomen in december 2011 en vertrekken in januari hoeven niet in bezit te zijn van een visum.

De aanschaf van het visum geschiedt door de klant en is verplicht. Wij raden onze klanten aan om vooraf hun visum te regelen via: http://www.eta.gov.lk/.Zuid Kust van Sri Lanka (3 Aanbiedingen)
9daagse rondreis Highlights van Sri Lanka
***

Sri Lanka - Zuid Kust van Sri Lanka - Ahungalla
Hebt u geen tijd om een uitgebreide rondreis door Sri Lanka te makenDan biedt deze reis de oplossing. In negen dagen ziet u alle hoogtepunten van Sri Lanka. Geniet van de...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma

16daagse rondreis Klassiek Sri Lanka
***

Sri Lanka - Zuid Kust van Sri Lanka - Ahungalla
Ga mee op reis langs de meest aansprekende culturele en historische uitingen van Sri Lanka. Tijdens deze reis bezoekt u het prachtige culturele erfgoed ...

  16daagse rondreis De vele gezichten van Sri Lanka
  ***

  Sri Lanka - Zuid Kust van Sri Lanka - Ahungalla
  Dag 1 - Amsterdam - Colombo Vertrek vanaf Schiphol voor uw vlucht naar Colombo. Dag 2 - Luchthaven Colombo - Negombo Reisafstand 8.0 km In de loop van de o...


   Rondreizen Sri Lanka (5 Aanbiedingen)
   Ontdek Sri Lanka 16 daagse rondreis
   ***

   Sri Lanka - Rondreizen Sri Lanka - Rondreis
   Deze rondreis brengt u naar verschillende bezienswaardigheden op het eiland Sri Lanka. Zo bezoekt u de stad Negombo, een opvang voor olifanten in Pinnawella en het Nederl...
   • Retourvluchten volgens programma
   • Luchthavenbelasting
   • Aantal overnachtingen naar keuze
   • Verzorging naar aanleiding van programma

   Sri Lanka Compleet 23 daagse rondreis
   ***

   Sri Lanka - Rondreizen Sri Lanka - Rondreis
   Tijdens deze rondreis wordt u begeleid door een Engels sprekende gids die u al het moois van Sri Lanka laar zien. Zo bezoekt u onder andere de stad Negombo, Anuradapura, ...
   • Retourvluchten volgens programma
   • Luchthavenbelasting
   • Aantal overnachtingen naar keuze
   • Verzorging naar aanleiding van programma

   Het Olifantspad 7 daagse rondreis
   ***

   Sri Lanka - Rondreizen Sri Lanka - Rondreis
   *Deze reis is te boeken als verlenging van een van de andere rondreizen door Sri Lanka* Volg het pad van de olifanten. Deze individuele rondreis, onder begeleiding van ee...
   • Retourvluchten volgens programma
   • Luchthavenbelasting
   • Aantal overnachtingen naar keuze
   • Verzorging naar aanleiding van programma   Volg ons op socialmedia

   Youtube Facebook Instagram

   © Copyright 2008-2024  flydriveaanbieding.nl
   v6.20200311