Marokko

Marokko

Aan iedereen die naar Marokko gaat: het land is een van de mooiste landen ter wereld. Marokko heeft voor ieder wat wils: prachtige stranden, bergen met eeuwige sneeuw, bos en woestijn, moderne steden tegenover sprookjesachtige, bijna middeleeuws aandoende plaatsen. Deze tegenstellingen betekenen, afgezien van het zeer uiteenlopende klimaat, dat u ook met een sterk wisselende cultuur in aanraking komt! Maar waar u ook heen gaat: de gastvrije Marokkaanse bevolking heet u van harte welkom!

Algemene informatie over Marokko

Marokko is Afrika en Arabie ineen. Het heeft eindeloze zandvlakten en oude koningssteden met levendige en kleurrijke medina"s. Zo zit u midden in de woestijn, even later loopt u rond in een vruchtbare oase met palmen, fruitboomgaarden en sprankelend water. Vandaag bezoekt u de eeuwenoude souk (overdekte markt) met fascinerende kleuren, geuren en geluiden, en een dag later ligt u op een mooi strand in een moderne badplaats aan de Atlantische Oceaan. In Marokko kan het allemaal.

Bevolking, Cultuur & Religie

Bevolking

Marokko heeft momenteel ruim 33 miljoen inwoners. Bijna veertig procent van de bevolking woont in de steden. Per jaar trekken ongeveer 185.000 mensen van het platteland naar de steden. Marokko kent een erg jonge bevolking van het blanke Berberras. Deze benaming is afkomstig van de Romeinen (Barbarus betekent barbaars). In de achtste eeuw zijn veel Berbers met de invoering van de Islam gearabiseerd. Men kent nu Berbers, gearabiseerde Berbers en Arabieren. Verder zijn er nog negers, die destijds als slaven uit Midden-Afrika (Senegal en Sudan) naar Marokko zijn gebracht en zich in de loop der tijd met andere rassen hebben vermengd. Oorspronkelijk was er ook een vrij grote joodse bevolking, maar na de stichting van de staat Israel zijn vele joden geemigreerd. Het merendeel van de tienduizend overgebleven joden woont in Casablanca, Fes en Marrakech. De bevolking van Marokko bestaat uit Berbers, gearabiseerde Berbers en Arabieren. Aantal inwoners van Marokko is 33.241.000.

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Behalve cultuur en historie heeft Marokko meer. Het nachtleven wordt tegenwoordig steeds populairder en beter bezocht. Vooral langs de kustplaatsen worden steeds meer discotheken en bars geopend. Deze kustplaatsen beschikken gedurende het hele jaar over een prima klimaat, iets dat voor een toerist zeker niet geheel onbelangrijk is.

Religie

Voor de komst der Arabieren waren de Berbers polytheisten, voor zover ze niet waren bekeerd tot het Judaisme of Christendom. De hedendaagse Marokkanen zijn allen Islamieten, ofwel Moslims. Het woord Moslim wil zeggen "hij die zich overgeeft" en is afgeleid van het woord Islam, hetgeen overgave betekent. De Islamiet moet zich aan vijf geboden houden, te weten: Chabada, Saoum, Slat, Zakat en Hadi. Het heilige boek, de Koran, is een handleiding met levensvoorschriften welke in alle opzichten het leven van de Moslims beheerst. Indeling naar religie: Protestant 1% Joods 1% Moslim 98%

Eten & drinken

In Marokko wordt "s middags en s avonds warm gegeten. Zoals overal ter wereld worden lokale gerechten het best bereid bij de mensen thuis en in Marokko hebt u een redelijke kans daar een keer van te genieten. De goedkoopste dis is de vullende maaltijdsoep harira, waarmee tijdens de vastenmaand ramadan het eten begint na zonsondergang, maar die verder ook het hele jaar op de menu"s prijkt voor enkele dirhams. Het is ook een snelle maaltijd omdat deze altijd klaar staat. Veel etensstalletjes en kleinere eetgelegenheden verkopen brochettes, spiezen met daaraan vlees, worstjes, gehakt of lever van vooral geiten en schapen. Dit wordt dan samen met frites en salade geserveerd. Aan het uiterlijk van de gerechten wordt in deze keuken veel aandacht besteed. Daardoor zien ze er feestelijk uit. En niet alleen Marokkanen zeggen niet voor niets dat ze leven in een land van melk en honing. Invloeden van buiten spelen ook hier een rol via omringende Afrikaanse landen. Het Europese aandeel bestaat uit Portugal en Engeland (thee).

Praktische informatie over Marokko

Tijdsverschil

In de zomer is het in Marokko 2 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 1 uur vroeger.

Geldzaken

De Marokkaanse munteenheid is de Dirham (MAD), deze is onderverdeeld in honderd centimes. Er zijn bankbiljetten van MAD tien, vijftig, honderd en tweehonderd dirham. De munten hebben een waarde van vijf, tien, twintig en vijftig centimes en van MAD een, vijf en tien. Marokkaanse valuta mag u niet uitvoeren. Banken: In de meeste plaatsen zijn banken aanwezig. Pinautomaten: Pinnen kan met een pas met een EC- of Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat. Credit Cards: Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel over geaccepteerd. (Let op stickers in betreffende winkels en restaurants.) Fooien: Hoewel de bediening in restaurants en hotels is inbegrepen, wordt toch een kleine fooi (tien procent) verwacht. Dit geldt voor alle diensten. Als u het kamermeisje iets wil geven, dan wordt u aangeraden dit tijdens uw verblijf te doen en niet op de dag van vertrek.

Reisdocumenten en visa

Nederlandse staatburgers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort na retourdatum. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Telefoon, Internet & Post

Telefoon: Om vanuit Marokko naar Nederland te kunnen bellen, kiest u 0031 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer Internet: In de grote steden zijn enkele internetcafes aanwezig. In de meeste grote hotels zijn internetfaciliteiten.

Fotografie, film & video

Op veel plaatsen in Marokko is het niet gewenst te fotograferen. Vooral gesluierde vrouwen en mensen op het platteland kunnen heftig reageren al ze ongevraagd gefotografeerd worden. Overal in de steden zijn winkels waar u films kunt kopen. Buiten de filmrolletjes kan men ook overal memorycards en batterijen kopen

Douanezaken

Het is verboden om dirhams uit te voeren. Op de dag van vertrek kunt u op de luchthaven het teveel aan dirhams terugwisselen bij de bank.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto"s liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafetafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers bij de hand heeft voor het blokkeren van uw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.

Uw gezondheid en medische hulp

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 C kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden. Vaccinaties: Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt. Medische voorzieningen: Apotheken in Marokko zijn herkenbaar aan het groene kruis. Een dokter kunt u via de receptie van uw accommodatie laten oproepen. Vraag te allen tijde om een rekening.

Drinkwater

Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Vervoer

In Marokko ligt ongeveer 57.000 kilometer nationale, regionale, en provincionale wegen en 610,5 kilometer snelweg. Bus: Marokko beschikt over een uitgebreid netwerk van staats- en particuliere buslijnen. In kleine steden vertrekt de bus meestal vanuit het centrum. Officiele dienstregelingen zijn er niet. Vraag de laatste informatie op bij het busstation. Trein: De treinverbindingen tussen de grote steden zijn goed en de treinen rijden zeer regelmatig. Taxi: Er rijden officiele taxi"s, met een meter. Er zijn twee soorten taxi"s, petit taxi en grande taxi. De petit taxi is goedkoop, mag niet meer dan drie personen vervoeren en mag niet buiten de stad komen. De grande taxi zijn iets duurder en mogen meerdere personen vervoeren.

Nationale parken in Marokko

Nationale parken zijn unieke trekpleisters, Marokko heeft er 12. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Werelderfgoederen in Marokko

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 890 werelderfgoederen in 148 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel fotos waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Bezienswaardigheden

Marokko ligt op slechts 13 kilometer van Spanje en toch is het cultureel gezien een heel andere wereld. Struinen door een oude medina (het ommuurde middeleeuwse stadshart) is een avontuur en een bezoek aan de souk van de medina zal uw zinnen strelen. Maar het land heeft meer te bieden: het imposante Atlasgebergte met kleine Berberdorpjes en een verrassende flora en fauna, het mysterieuze woestijnlandschap in het zuiden en de stranden langs de kust in het westen. Hieronder een greep uit de bezienswaardigheden.

Hassan II moskee (Casablanca)

De grootste attractie van de stad Casablanca is de Moskee van Hassan II. Tijdens een rondleiding door deze op twee na grootste moskee ter wereld vuren gidsen een duizelingwekkend aantal feiten op je af. Zo werd de moskee gebouwd door 10.000 ambachtslieden en 30.000 bouwvakkers en biedt ruimte aan 25.000 gelovigen. De moskee bevindt zich in het noorden van de stad en domineert met zijn bijna 200 meter hoge minaret het stadspanorama. Hiermee is de moskee het hoogste religieuze gebouw ter wereld. Naast een gebedszaal is er ook een museum, een bibliotheek, een koranschool en een badruimte. De bouw ervan was een geschenk aan koning Hassan II voor zijn 60ste verjaardag in 1989. De moskee kan tegen betaling bezocht worden onder leiding van een gids.

Soeks in de medina

Wie door de Medina van Marrakech of Casablanca kuiert, zal ongetwijfeld betoverd raken door de charme van de soeks (souks). Deze ambachtelijke winkeltjes en ateliers liggen verspreid over de vele straatjes en steegjes die de Medina rijk is. Je kan hier werkelijk alles (stoffen, manden, bewerkt hout, leder, schoenen, sieraden, eten, aardewerk...) kopen! Iedere souk is daarbij gespecialiseerd in een bepaald waar. Afdingen is echter de boodschap. De afwisseling van licht en schaduw, van kleuren en geuren en van een bonte stoet van dragers, gesluierde vrouwen, karren getrokken door mensen of dieren en kleine ateliers waarin ambachtslieden smeden, leer bewerken of kleding maken, brengt elke bezoeker in vervoering.

De blauwe huizen in Chechaouen

Het Rifgebergte ligt in het uiterste noorden van Marokko aan de Middellandse Zee, het doet u denken aan Andalusie in Spanje. Het is een onbekendere en behoorlijk onherbergzame streek. Toch toont Marokko ook in het Rifgebergte dat het een land vol verrassingen is. Neem Chechaouen, een stad op 600 meter hoogte in de bergen niet ver van Tanger. Het is werkelijk een plaatje met zijn smalle straatjes, olijfbomen en huizen in wit-blauwe tinten met verweerde maar sierlijke decoratie. Het lijkt wel of je op een Grieks eiland bent beland! Chechaouen heeft een autovrije medina en is ideaal voor een wandeling waarbij je om elke straathoek verrast wordt. Door een schilderachtig pleintje, een klaterende fontein, een aparte soek, een heilzame hamam of keuvelende stadsbewoners.


Het havenstadje Essaouira

Op drie uur rijden van Marrakech ligt het charmante vissersplaatsje Essaouira, dat ooit Jimi Hendrix, Orson Welles en vele rugzakreizigers betoverde. Het is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkeltjes hebben. Je kunt eindeloos dwalen door de levendige souks in de kronkelende straatjes en smalle steegjes. In de haven boeten de vissers loom hun netten naast de kobaltblauwe bootjes. De ochtendvangst van sardines, tong en garnalen ligt tijdens de lunch op de borden bij de viskraampjes. Probeer "s avonds de vistajine bij Chez Sam met uitzicht op de haven.

Jemaa el Fna plein (Marrakech)

Het middelpunt van het chaotische centrum van Marrakech wordt gevormd door het Jemaa el-Fna plein, een grote open ruimte waar de toeristen overdag worden vermaakt door slangenbezweerders en dansende apen. Als bij zonsondergang vanaf de minaret van de Koutoubia moskee wordt opgeroepen tot het avondgebed, stroomt het plein vol. Marokkanen scharen zich rond verhalenvertellers en doen zich onder de hypnotische klanken van Berbermuziek tegoed aan een ter plaatse bereide lamstajine (Een tajine is een gelakte terracotta schaal met een deksel in de vorm van een puntmuts. Dankzij dit deksel kan de stoom circuleren, wat het stoven ten goede komt).


De Watervallen van Ouzoud

De Watervallen van Ouzoud (Ouzoud is berbers voor olijven) vallen onder de natuurlijke wonderen van Marokko. Met een hoogte van 110 meter, stort het water naar beneden. Het ligt op ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Marrakech en 120 kilometer ten zuiden van Beni Mellal. Als het op watervallen aankomt, zijn deze van Ouzoud wel het mooist van Marokko. Zij vormen een prachtig beeld met het mooie geluid van neerstortend water. Je kan de watervallen van boven bekijken en van het uitzicht genieten. Vervolgens loop je langs het pad, dat onder de schaduwen van olijfbomen valt, naar beneden. Langs dit pad bevinden zich kleine restaurantjes waarbij je met het zicht op de watervallen van je tajine kan eten.


Kleurenpracht in Jardin Majorelle (Marrakech)

Begin u dag in Marrakech met een ritje per paardenkoetsje naar de Jardin Majorelle, een tropische tuin, gecreeerd in 1924 door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. De paarsblauwe villa in de tuin kleurt prachtig tussen alle tropische planten die in enorme kruiken en potten geplant zijn, alles is goed afgestemd qua kleur. De planten die er groeien zijn mooi, vooral het gedeelte met de hoge cactussen. In het in de tuin liggende museum wordt de Marokko-collectie van Majorelle inclusief zijn eigen werken tentoongesteld. De tuin is eigendom van de legendarische fashiondesigner Yves Saint Laurent, hij is tevens begraven in Marrakech, die een huis vlakbij heeft. Veel van deze prachtige tuinen zijn open voor publiek.

Marokko is een van de meest typerende landen van Afrika. Het is er warm en exotisch en tegelijkertijd heeft het land een ontzettend mooie cultuur. Wanneer u op vakantie gaat naar Marokko zult u zeker onder de indruk zijn van de vele ervaringen die u op doet. Aan iedereen die naar Marokko gaat: het land is een van de mooiste landen ter wereld. Marokko heeft voor ieder wat wils: prachtige stranden, bergen met eeuwige sneeuw, bos en woestijn, moderne steden tegenover sprookjesachtige, bijna middeleeuws aandoende plaatsen. Deze tegenstellingen betekenen, afgezien van het zeer uiteenlopende klimaat, dat u ook met een sterk wisselende cultuur in aanraking komt. Maar waar u ook heen gaat: de gastvrije Marokkaanse bevolking heet u van harte welkom!Marokko (19 Aanbiedingen)
8 dagen Kennismaking met Marokko
***

Marokko - Marokko - Rondreizen
De Koningssteden staan centraal tijdens deze rondreis. Maar u ziet ook het een en ander van Marokkos prachtige natuur, de cultuur van gisteren en vandaag en u maakt kenni...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma

8 dagen Marrakech en Het Grote Zuiden
***

Marokko - Marokko - Rondreizen
Tijdens deze rondreis wordt u vervoerd in een 4-WD landrover. Daarmee gaat de reis niet alleen over de gebaande wegen, maar rijdt u een aantal routes die niet in een stan...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma

12 dagen Facetten van Marokko
***

Marokko - Marokko - Rondreizen
Koningssteden, kasbahs en zandduinen! In twaalf dagen tijd ziet u de vruchtbare velden van het platteland, ,de woeste toppen van de Hoge Atlas, indrukwekkende kasbahs, du...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programmaVolg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  flydriveaanbieding.nl
v6.20200311